Kitespots

We gaan kiten op minimaal 3 mooie kitesurf locaties. Ieder kitespot is totaal verschillend, en dat maakt het een mooie gevarieerde kite trip!

Mui ne, hier is het allemaal begonnen,  het is een heel relaxt dorp met een grote variatie aan kitescholen, restaurants en barretjes!

We springen de taxi in of op je brommer en rijden 30min verder naar Malibu.

Als afsluiting kiten we de laatste week in Phan Rang!

Mui ne

Mui ne

Eens was Mui ne een slaperig vissersdorpje tot dat de eerste reizigers hier neerstreken. Al snel werd het ontdekt door windsurfers, een stabiele noord oosten wind die iedere dag mooi opbouwt. De lokale bevolking speelde hier al snel op in, de lokale vissers openden de eerste restaurantjes. Tegenwoordig is er een grote variatie aan restaurants en barretjes. Vietnamees eten is zeker een aanrader! Maar heb je zin in een pizza, kebab, wrap of een burger? Alles is hier te verkrijgen!

Kitesurfen, wat zijn de condities, want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Het seizoen is van eind Oktober tot April. Ik ben hier zelf 5 seizoenen geweest, na mijn ervaring kan ik zeggen dat je 80% kans hebt op wind meer dan 15 knopen! Gemiddeld waait het een goede 20-25kn met uitschieters boven de 30!
De wind wordt beïnvloed door een thermisch effect, de omliggende zandduinen zorgen voor de extra warmte de die wind versterkt. In de ochtend is de wind side shore van links, en draait gedurende ochtend meer naar side onshore.

Mui ne heeft een zandstrand, je kan een aantal meter staan en dan is het direct diep water, de golven variëren van 30cm tot 2m. Dit is helemaal afhankelijk van de swell en de sterkte van de wind. Dus met 2m hoge golven kunnen we spreken van een shore break. 

Toch is Mui ne een plaats voor beginnende kiter tot gevorderde, eenmaal door de golven voor je over de deining op de Zuid-Chinese zee!

Voor de meer ervaren kiter, kunnen  er mooie downwinders gemaakt worden richting Phan Thiet, kiten voor eenzame strandjes met hier en daar vissersboten!

Het leven in Mui ne is geweldig, de reden dat ik hier al een aantal seizoenen geweest ben! Er is wind! Je kan eten wat je maar wenst, en er zijn genoeg barretjes om de avonden en nachten in te vullen hoe jij het wilt! 

Mui ne is echt een surfdorp waar je zo mee wordt genomen in de chille vibe wat het dorp biedt!

Malibu

Malibu beach

Ongeveer een klein half uurtje van Mui ne, aan de andere kant van mui ne ligt Malibu beach. 

Het is vernoemd naar een van de eerste resorts in deze baai, deze is gemakkelijk te bereiken voor de kitesurfers op de motor bike. Wanneer de wind door wat bewolking in Mui ne soms side shore kan zijn, is Malibu een perfect alternatief.

Dit is wel een spot voor de iets betere kiter, er zit redelijk wat stroming en de golven kunnen best groot zijn! Het mooie is hier dat er ruimte is tussen de golven dus makkelijker springen, landen en de golven inschatten. Een groot deel van de kiters hier vaart op directional boards, en kleine kites.

Er zitten hier een aantal kite scholen, waar er tegen een kleine vergoeding gebruik gemaakt mag worden van de faciliteiten. compressor, douche, of even lekker onderuit liggen op een beanbag. Er zijn altijd locale beach boys aanwezig die je helpen met de kite op te laten en landen!

Het is maar een half uurtje van Mui ne dus goed bereikbaar met de brommer of taxi. Onderweg terug kunnen we genieten van een mooie zonsondergang en een biertje erbij!

Phan Rang

Phan Rang

Na een goede week in Mui ne, vertrekken we voor een aantal dagen naar een geweldige kitespot! 

Eerst een stukje geschiedenis!: 

Phan Rang-Tháp Chàm is een stad in Vietnam en is de hoofdplaats van de provincie Ninh Thuận. Phan Rang-Tháp Chàm telt naar schatting 102.000 inwoners. Tijdens de Vietnamoorlog was bij Phan Rang een Amerikaanse luchtmachtbasis gevestigd, nu in gebruik bij de Vietnamese luchtmacht. (wikipedia)

In 2009 was ik voor het eerst in Vietnam, toen werden er nog maar net tours georganiseerd naar deze net ontdekte spot. Vietnam kitesurfing tours, een bedrijf opgestart door een aantal kiters die zich in mui ne vestigen. Twan, uit Cadzand was een van de crew.

De eerste tours waren echt een beleving, 5 uur met de bus op zoek naar sterke wind! In een militaire zone, zij hadden een vergunning voor elkaar gekregen om hier te mogen kiten!

Gelukkig ligt er nu een nieuwe weg richting Phan Rang city en sta je in 2,5 uur op de spot vanaf Mui ne.

Een hele beleving was dit iedere keer, Phan Rang was ontdekt. Een goede 6 jaar later is de eerste kiteschool geopend in een baai net voorbij Phan Rang city. 

Mỹ Hòa is een heel klein dorpje gelegen aan de lagune noordelijk van Phang Rang. De bodem is van steen, en hier en daar kunnen wat rotsjes liggen. Deze worden wel regelmatig verwijderd voor onze veiligheid. Een klein nadeel van deze lagune, we zijn afhankelijk van het getij. Er kan iedere dag gekite worden, soms is het even wachten dat het juiste getij er is!

Bij de kitescholen kan er gegeten worden, en je zal versteld staan van hoe goed het eten daar kan zijn! Sorento’s keuken is geweldig!

We gaan ook Phan rang city bezoeken, eten bij de locale tentjes in de stad, en wil je een massage of nog een biertje doen ook dit is hier mogelijk! 

Phan Rang gaat dit seizoen mijn thuis basis worden. Een half jaar wonen aan een perfecte kitespot! Tegelijkertijd een nieuwe stap om Kite n Travel tot leven te brengen! 

Hier geef ik gedurende het seizoen lessen voor gevorderden. Technieken bijleren en mensen helpen naar een beter niveau. 

De spot is wind zeker, goede kite condities, variatie in vlak water en golven. Weinig dagen dat je een grote kite moet gebruiken. 

De temperatuur ligt wel net iets lager dan in Mui ne, gemiddeld is het hier 26 graden. Dus tegen de avond koelt het redelijk af. Een broek en windstopper kan zeker wel lekker zijn!

Op het water kan een neopreen top of shorty goed van pas komen.